LEGObot – imprimanta 3D construita din piese de LEGO

LEGObot - imprimanta 3D
LEGObot – imprimanta 3D

Daca nu putem cumpara, producem!

Acesta pare sa fie indemnul urmat de americanul Matthew Krueger, student la inginerie care a creat o imprimanta 3D, construita aproape in totatlitate din piese de LEGO.

Fascinat de masinariile Makerbot si neavand posibilitatea sa achizitioneze o astfel de imprimanta la un pret mai ieftin, s-a gandit sa construiasca una. Costurile unui Makerbot se ridica la preturi intre $800 si $2500, iar posibilitatea de a produce una pe cont propriu reprezenta un plan mai util.

Imprimanta era gandita initial sa fie construita din alte piese pe baza unui microcontroler, dar piesele pe care le avea nu erau suficiente asa ca a avut ideea sa foloseasca piese de LEGO:

“Am facut tot posibilul pentru a crea una cu ce aveam la indemana. Am incercat cu arduino cu drivere usoare si prin port paralel, dar niciunul nu a dat rezultate. Am avut mereu nevoie de un instrument sau de o piesa pe care nu am putut-o obtine. Asa ca am scos cutia cu LEGO si am inceput sa construiesc.”

Matthew a construit astfel o imprimanta 3D complet operationala pornind proiectul de la cateva sute de piese de LEGO, un motor VCR vechi si un pistol cu lipici fierbinte. Pentru a-si pastra cursul de functionare LEGObot-ul primeste mesaje directive de la un modul de control LEGO NXT care la randul lui, conduce motorul VCR si activeaza capul de imprimare.

Imprimanta LEGObot este un proiect in devenire, iar Matthew doreste sa aduca progrese mari acestei masinarii dupa cum isi declara asteptarile intr-un interviu: “Bazat aproximativ pe prima versiune a Makerbot-ului, aș numi asta mai mult un prototip decat un proiect finalizat.”

Pe langa inovatia designului si a simplitatii de functionare, imaginati-va cat de entuziast suna viitorul LEGObot-ului alaturi de inventia Makerbot. Cat de interesant si usor ar fi pentru oameni sa isi creeze obiectele de care au nevoie fara a parasi casa sau fara a le cumpara?

Noi ne gandeam la un robotel cu Kayaprint.ro pe post de mascota si suporti de flyere si pliante.