Despre RGB, CMYK si Pantone

Astazi vom scrie despre ce inseamna diferitele sisteme de culoare folosite in publicitate, RGB, CMYK si Pantone. Majoritatea stiu ca RGB se refera la grafica web, iar CMYK la cea tiparita. Dar ce se intampla cand primim fisiere RGB pentru print, iar atunci cand le convertim in CMYK clientul este nemultumit ca nu arata ca pe monitor? Pentru astfel de probleme si nu numai vom detalia ce inseamna fiecare sistem in parte si de ce se folosesc diferit.

Ce inseamna RGB?

RGB se refera la culorile redate pe diferite ecrane, iar culorile sunt redate prin lumina. Acest sistem de culori se foloseste pentru tot ce inseamna web, de la site-uri, prezentari sau reclame.

R = red (rosu), G = green (verde) iar B = blue (albastru), din suprapunerea acestor culori rezultand alb.

Avantejele acestui sistem sunt multiple: incepand de la intensitatea culorilor, paleta mult mai diversificata sau dimeniunea mai redusa a fisierelor. Cu toate acestea acest sistem este contraindicat pentru a fi folosit in print deoarece diferentele cromatice pot fi foarte diferite. De aceea toate tipografiile cer ca bunul de tipar sa fie realizat sau convertit la CMYK.

RGB-VS-CMYK, ce este pantone, ce inseamna cmyk, ce inseamna rgb, kaya print, kayaprint.ro

Ce inseamna CMYK?

Sistemul de culoare CMYK se foloseste in print si este folosit de absolut toate echipamentele care sunt facute pentru asta, indiferent ca vorbim de masini tipografice profesionale sau de imprimantele folosite in mod regulat acasa sau la birou.

C = cyan (albastru), M = magenta (magenta), Y = yellow (galben) iar K = key black (negru).

Prin suprapunerea acestor 4 culori se realizeaza ceea ce vedeti in mod obisnuit pe hartie. Daca suprapunem 100 % CMYK va rezulta un negru foarte intens. K 100%, cu 0% CMY, este folosit in general pentru text si elemente subtiri din grafica, deoarece, daca am folosi CMYK 100% pentru scris riscam sa se creeze un efect de blur asupra textului. Acest lucru se datoreaza modului in care o masina tipografica functioneaza. Aceasta foloseste 4 placi pentru fiecare culoare si niciodata nu le vom putea linia la perfectie pentru a se suprapune exact. Chiar si printr-o eroare de 0.1 mm, la final se va observa acest lucru.

test print, kaya print, kayaprint.ro, ce este pantone, ce inseamna cmyk, ce inseamna rgb, cmyk error text

In cazul imprimantelor pe care le folosim in mod regulat situatia este mai simpla, deoarece acestea folosesc capete de printare. Capetele de printare pot fi separate de cartuse cu cerneala sau integrate in acestea. In cazul acestora culorile se suprapun prin miscarea capului. In majoritatea cazurilor aceste imprimante folosesc doar culorile CMYK, dar unele dintre ele pot avea si LC (light cyan), LM (light magenta) sau doua tipuri de negru, pigment sau cerneala.

Aceste doua sisteme de culoare sunt cele mai uzuale, dar pe langa ele mai exista si altele la fel de importante, dar mai putin folosite, unul dintre ele fiind Pantone sau PMS (PANTONE ® Matching System).

Ce este Pantone?

Pantone se foloseste in general cand se cer culori speciale, deoarece acest cod ofera aceeasi nuanta a culorii indiferent de producator. Diferenta dintre Pantone si CMYK este ca la cel din urma culorile se obtin prin suprapunere, in schimb la Pantone se foloseste o singura culoare pentru fiecare placa. Fiecare culoare are un cod, acesta asigurand faptul ca se va folosi exact aceeasi nuanta. Gama de culori Pantone ofera culori care nu pot fi reproduse in CMYK precum argintiu, auriu sau culori metalice, perlate sau fluorescente.

 

Stim ca nu toata lumea tine cont de aceste specificatii, caci ne lovim zilnic de acest lucru, dar speram ca am lamurit macar o parte din ceea ce explicam zilnic clientilor nostrii.