Despre capetele de printare ale imprimantelor

capete de printare thermal-ink micro-piezo cerneala imprimanteCe trebuie sa stim despre capetele de printare ale imprimantelor?

Atunci cand ne referim la capetele de printare (printheads) vorbim automat, doar despre imprimante cu cerneala, deoarece cele laser folosesc o alta tehnologie despre care vom scrie intr-un post viitor.

Important de retinut despre capetele de printare este faptul ca cele mai utilizate modele sunt thermal-ink si micro-piezo, iar depre ele veti citi mai jos.

Capetele de printare thermal-ink

Asa cum ne spune si numele, capetele thermal-ink functionaza pe principiul termic si se incalzesc prin impulsuri electrice pentru a putea efectua activitatea de print. Acestea contin niste inele metalice prin care iese cerneala, iar prin impulsuri care variaza de la 24 la 50 V, o incalzesc si determina formarea unei bule ce se extinde spre un canal. In momentul exploziei aceasta este aruncata spre exterior formand picatura de cerneala de pe foaie.

Desi sunt rapide, aceste mici explozii sunt limitate la 1000 de puncte pe secunda, necesitand un anumit timp de racire. In cazul in care acestea raman fara cerneala se pot arde, determinand stricarea iremediabila a capetelor de printare si scoaterea lor din folosinta.

Capetele de printare micro-piezo

Sunt unele dintre cele mai rezistente capete de printare si se gasesc pe imprimantele de tiraje medii si mari, dar si pe anumite plottere.

Acestea au o constructive asemanatoare cu capetele de printare thermal-ink, dar in loc de cercuri metalice folosesc cercuri ceramice, iar cand se aplica un impuls electric asupralor se produce o contractie a canalului de unde rezulta picatura de cerneala. Aceastea sunt mult mai rapide decat capetele de printare termice actionand cu 5000 de puncte pe secunda.

Capetele de print micro-piezo sunt folosite in special de imprimantele care sunt realizate pentru volume peste mediu sau foarte mari si pe imprimantele foto, unde calitatea trebuie sa fie cat mai ridicata ca standard.

Speram ca v-am fost de ajutor cu acest articol, iar in curand vom scrie si despre cartusele de cerneala ale imprimantelor.